Jídelny přesedlávají na kompostování gastroodpadů

14.07.2017

 

Inspirujte se článkem z Informačního portálu hromadného stravování Jidelny.cz

elektrické kompostery GreenGood na gastroodpady

V oblasti likvidace bioodpadů se objevuje nová možnost: elektrické kompostéry. Tato zařízení mění odpady na substrát, který je možno použít na místě vzniku, odpadá nutnost jeho odvozu. Seznamte se blíže s elektrickými kompostéry.

Problematika gastroodpadů je pro stravovací zařízení známým tématem, které se nyní řeší více než kdy jindy. Obce a města již většinou znají řešení předcházení vzniku bioodpadů třeba prostřednictvím systému domácího kompostování. Jako zřizovatelé školních či sociálních zařízení, které poskytují stravovací služby, mají povinnost postarat se také o gastroodpady. I v této oblasti se mohou obrátit na kompostéry, avšak elektrické.

Elektrické kompostéry GreenGood, jsou nejen ekologickou variantou k povinnému svozu certifikovanou společností, ale navíc pomáhají producentům gastroodpadu snižovat jejich náklady.

Svoz gastroopadů je pro restaurační zařízení i vývařovny často finančně náročný. Na vysoké faktury od svozových společností mají vliv jejich velké dojezdové vzdálenosti do bioplynových stanic nebo také každoročně narůstající ceny pohonných hmot. Pro gastroprovozy, které se chtějí vyhnout těmto vzrůstajícím paušálním nákladům, je alternativou elektrický kompostér GreenGood. Ten dokáže zpracovat gastroodpady přímo v prostorách stravovacího zařízení a přeměnit zbytky jídel na substrát do 24 hodin. Největší benefit této technologie je redukce odpadu až o 90 % objemu, během jednoho dne (Příklad: z 10 kg gastroodpadu vznikne 1kg hygienizovaného substrátu, tento substrát již více není odpadem). Jídelny tak dokáží ve své režii zpracovat vlastní odpad a nemusí být více odkázány na služby svozových firem. Jediným nákladem při běžném provozu zůstane už jen poplatek za elektrickou energii.

O elektrické kompostéry GreenGood je v Čechách zájem

Kompostér Karlovy VaryNovou formu zpracování gastroodpadů zavedlo město Karlovy Vary. V minulém roce zahájilo pilotní projekt na Základní škole Jazyků, kde začali zpracovávat zbytky ze školní kuchyně a jídelny. Ve třídách zavedli speciální odpadkové koše s biologicky rozložitelnými sáčky, do kterých mohou žáci vyhazovat zbytky svačin. Tyto sáčky se v elektrickém kompostéru GreenGood zpracují včetně gastroodpadu. Město plánuje zavést elektrické kompostéry i do …. Pokračovat ve čtení ZDE

 

Zavrieť video