Elektrické kompostéry: zvědaví ředitelé a vedoucí jídelen (rozhovor)

20.09.2017

Rozhovor s naším kolegou Tomášem Aulickým, který obešel již mnoho školních zařízení po celé České republice. Jak vnímají ředitelé a vedoucí školních jídelen elektrické kompostéry. Mohou být budoucností v otázce řešení gastroodpadů?

Od začátku roku 2017 jsme představovali technologii ekologického nakládání s kuchyňským odpadem prostřednictvím elektrických kompostérů GreenGood více jak 400 školám a školkám. Mám to potěšení přiznat za sebe a své kolegy to, že se setkáváme zejména s pozitivní zpětnou vazbou.

NEVĚDOMOST A NOVÝ POHLED

Spousta provozů o této technologii dosud nevěděla. Jediné východisko pro ně byl často nákladný certifikovaný svoz. S naším řešením přijali nový pohled na tuto problematiku. Najednou si uvědomili, že gastroodpady nemusí být jen finanční zátěží. Mohou s nimi pracovat jako se zdrojem a často využít i pro edukativní účely či k vlastní propagaci ekologického smýšlení.

PŘIROZENÁ ZVĚDAVOST

Ředitelé a vedoucí ŠJ jsou doslova hladoví po odpovědích na pro nás už základní otázky.  Nejvíce je zajímá, zda opravdu dojde k redukci kuchyňského odpadu o 90 % a přeměny na hygienizovaný substrát pouze za 24 hodin.

Jsou také zvědaví, jaké jsou veškeré provozní náklady a zda se musí dokupovat mikroorganismy sloužící k likvidaci kuchyňského odpadu. A tu s radostí vždy opakujeme, že veškeré náklady jsou pouze za elektřinu. Což je pro většinu ředitelů velice podstatná a často rozhodující informace.
 
Také se zajímají o to, zda elektrický kompostér nezapáchá. Nikdo by přece nechtěl mít v místnosti něco, co bude vytvářet nepříjemné prostředí. To je přirozené. Při správné instalaci kompostéru je ale provoz opravdu bezzápachový, o čemž se ředitelé či vedoucí ŠJ přesvědčují z vlastní iniciativy u provozů, které již technologii elektrických kompostérů využívají. Často je bereme do míst, kde kompostéry už plně pracují. U již nainstalovaných kompostérů si ředitelé a vedoucí ŠJ chválí, že je provoz velmi jednoduchý na obsluhu, zařízení je plně automatizováno (žádné spouštění, nastavování atd.) a celkový proces je velmi čistý.

VZDĚLÁVÁME
Ještě stále spousta provozů používá k likvidaci gastroodpadů nelegální cestu (soukromníci -> prasata). A to z toho důvodu, že neznají legislativu, nebo svozová firma k nim z technických důvodů odmítá jezdit (velká vzdálenost, špatný technický stav komunikace atd…). Příčinou jsou také často nesmyslně vysoké ceny za svoz.

Vždy se snažíme navrhnout to nejideálnější řešení pomoci, jak se jen dá. Naším cílem není za každou cenu prodat kompostér do školy. Někdy to totiž pro danou školu není ekonomicky výhodné. Chceme být féroví a tudíž podat všechny informace, které jsou nám dostupné. Jaká je legislativa, co se smí a nesmí, jaké jsou možnosti. A každý si už může udělat svůj obraz a názor na celou věc.

Tomáš Aulický, Regionální manažer

Vzpomínka na instalaci elektrického kompostéru v ZŠ Pečky.

Více o technologii GreenGood

Předchozí článek Další článek
Zavrieť video