Kompostování se dá stihnout za 24 hodin. Skutečně!

07.06.2016

Letos jsme se zúčastnili několika eko eventů, konferencí či exhibici, na kterých jsme prezentovali kromě klasických zahradních kompostérů i elektrický kompostér GreenGood. Kdo ještě stále neví, co to vlastně je za zázrak, tak elektrický kompostér je zařízení, které zpracovává všechny syrové a vařené zbytky všech druhů jídel (kuchyňský odpad) na ekologické a výživné hnojivo. Tedy, tak jako zahradní kompostér zpracuje veškerý zelený zahradní odpad za několik měsíců na kompost, tak elektrický kompostér se postará právě o ten kuchyňský. Avšak již do 24 hodin! Neuvěřitelné že? Zájem o poznání této unikátní technologie byl právě na těchto eventech vždy velmi velký, ale zajímavé je, že jsme se často setkali se slovy, že není možné, aby kompostér zpracoval odpad na „kompost“ tak rychle. Lidé, kteří běžně kompostují zelený odpad na svých zahradách, dobře vědí, že proces zrání kompostu trvá celé měsíce a někdy až rok. Tedy tento časový rozdíl je přinejmenším pro mnohé velkým otazníkem. Jak je to tedy možné?

V první řadě je třeba si uvědomit ve zkratce, jak vlastně probíhá proces kompostování.

  • MIKROORGANISMY : Při přeměně bioodpadu na kompost probíhají mikrobiologické procesy za pomoci mikroorganismů – aerobní bakterie a anaeróbní organismy (organické látky se rozkládají na základní látky). Tyto mikroorganismy se vlivem (odpovídajících) živin, vlhkosti a vzduchu rozmnožují a biochemicky přeměňují tyto živiny.
  • TEPLOTA : Energie, kterou použijí mikroorganismy na látkovou výměnu, se uvolňuje ve formě tepla, a to podporuje rozklad. Teplota může dosáhnout v začátku procesu kompostování až 70°C (v dalších fázích se pohybuje mezi 30 – 45°C).
  • VZDUCH : Kompostování je aerobní proces – tedy pracuje za přístupu kyslíku a vyžaduje i dostatečné provzdušnění (v zahradních kompostérech se tedy běžně kompost překopává).
  • VLHKOST : Nezbytným požadavkem správného procesu kompostování je správná vlhkost.
    • nedostatek vlhkosti – proces se zpomaluje / zastavuje
    • nadměrná vlhkost – dochází k nežádoucímu hnilobnému procesu
  • ŽIVOČICHY : Ve fázi výstavby kompostu se začnou tvořit humusové látky a hromadně rozmnožovat malí živočichové, jako jsou roztoči, chvostoskoky, různí červi (brzdí růst hub) a žížaly. Právě jejich výkaly mají skvělé hnojivé vlastnosti pro kompost.
  • OBJEM : Během rozkladu se zmenšuje objem bioodpadu a také jeho váha. A to až 20 – 70% v závislosti na materiálu (suchá zeleň, mokrá posečená tráva atd). Ztráta objemu je tedy znakem pokračujícího rozkladu.

Takhle to tedy probíhá při klasickém zahradním kompostování, které všichni dobře známe. Jaký je tedy rozdíl v kompostování elektrickým kompostérem? A jak je možné, že umí zpracovat bioodpad za 24 hodin?

  • OPĚT MIKROORGANISMY : Elektrický kompostér využívá namísto půdních mikroorganismů a živočichů speciální vyšlechtěné účinné mikroorganismy ACIDULO. Jedná se o vysoce odolné mikroorganismy, jejichž schopnost působit v extrémních podmínkách umožňuje urychlení kompostovacího procesu, během kterého dochází k redukci bioodpadu o 90% v době nepřesahujícím 24 hodin. Navíc nevyžadují prakticky žádnou péči, rozmnožují se sami a jejich životnost je tím neomezená. (Na trhu však nejsou volně dostupné. Jsou součástí zařízení a není třeba je dokupovat)
  • VYSOKÁ TEPLOTA PODRUHÉ : V elektrickém kompostéru je zabudováno topné těleso, a tak v něm dosahuje teplota v určitých fázích více než 70 ° C. Díky ní, salinitě a kyselosti prostředí se mikroorganismy ACIDULO rychle množí.
  • NEUSTÁLÝ PŘÍSTUP VZDUCHU : Vzduch je jedním ze základních stavebních kamenů při procesu kompostování. Bez něj by tedy elektrický kompostér nesplňoval svou funkci.
  • ŘÍZENÝ PROCES : V elektrickém kompostéru je vytvořeno to nejideálnější prostředí pro proces zpracování biologického materiálu. Tedy nepostihují jej externality jako například povětrnostní podmínky, tak jako při běžném kompostování. Navíc tím, že je kompostér neustále zapojen do elektrické sítě, všechny procesy kompostování jsou řízeny automaticky (tepelné cykly, promíchávání bioodpadu lopatkami …).
  • VÝSLEDEK : Rozdíl oproti klasickému kompostování je také ve výstupním materiálu. Tedy v zahradním kompostéru nám vznikne kompost a v elektrickém kompostéru vznikne nestabilní kompost – substrát. Tím, že proces kompostování proběhl zrychleně, je silně koncentrovaný a obsahuje vysokou hladinu salinity a kyselosti. Nicméně jeho vysoká kvalita je nezpochybnitelná. Jen si je třeba dávat pozor na to, že před jeho zapracováním do půdy je ho třeba smíchat se zeminou :).

Když to všechno propojite dohromady, je skutečně možné, abychom zpracovali bioodpad (kuchyňský odpad) na výživné hnojivo již do 24 hodin. A to velmi pohodlně a ekologicky. Navíc díky přednastaveným teplotním cyklům dochází v zařízení GreenGood také k úplné hygienizacii, tak, jak to požaduje legislativa EU. Je tedy vhodný do zařízení stravovacích zařízení, jako jediná alternativa vůči svozům kuchyňského odpadu. V praxi tak můžeme najít tyto elektrické kompostéry již ve více než 150 zařízeních na Slovensku, v České republice a v Maďarsku (školní jídelny, školky, sociální zařízení, hotely, restaurace, kavárny, jiné stravovací zařízení, v nichž vzniká kuchyňský odpad + domácnosti).

Zde je jeden z příkladů z praxe.

Víte, že za technologii GreenGood – elektrický kompostér jsme dostali ocenění SIRHA v kategorii inovativní technologie a Zlatého mravenca za působení v oblasti odpadového hospodářství?! 🙂 

Zdroj informací o procese kompostování: www.kompost.sk

Předchozí článek Další článek
Zavrieť video