Z obědů a svačinek se stává hnojivo

05.04.2017

KARLOVY VARY

Zbytky ze školní jídelny či nedojedené svačiny školáků už nekončí v koši. Alespoň ne na Základní škole jazyků v karlovarské Libušině ulici, kde spustili pilotní projekt na umístění kompostéru do jídelny. Z nevyužitého jídla se tak v Karlových Varech stává hnojivo. Pokud se novinka osvědčí, získají elektrický kompostér všechny školy ve městě. Celkem dokáže stroj zpracovat až 82 kilogramů zbytků denně, k tomuto maximu se ale škola ani nepřibližuje. „Vše je to o tom, jaké jídlo v daný den uvaříme. Například pokud jsou řízky s bramborami, je zbytků tak okolo 20 kilogramů s tím, že zbudou většinou jen brambory. Na druhou stranu víme, že na- šim malým strávníkům moc nejedou luštěniny. To se pak pohybujeme i okolo 40 kilogramů zbytků za den,“ uvedla hlavní kuchařka jídelny Alena Fridelová. Pokračovat v čtení ZDE

Předchozí článek Další článek
Zavrieť video