Zpět na seznam článků

Samosprávy by neměly zapomínat na gastroodpady

Rady a tipy | 27.02.2017

Praktické shrnutí a doporučení o gastroodpadech pro starosty a vedoucí stravovacích zařízení: elektrické kompostery

Praktické shrnutí a doporučení o gastroodpadech pro starosty a vedoucí stravovacích zařízení

Samospráva jako taková, má povinnost zajistit třídění biologického odpadu. Řešení biologicky rozložitelného odpadu ze zahrad a gastroodpadu, jehož původcem jsou domácnosti, mají obce obecně dobře zvládnuté (systém domácího kompostování). Obce a města by však měly dbát na to, že jako zřizovatelé škol, školek, či zařízení sociálních služeb – které přirozeně provozují služby společného stravování, mohou zcela jednoduše optimalizovat náklady i za gastroodpady. Elektrické kompostéry, které nahradily povinné svozy kuchyňských zbytků jsou již realitou v mnoha institucích a přinášejí nezanedbatelné výhody.

Jak na gastroodpady v praxi

V krátkém shrnutí Vám přinášíme praktické tipy k zacházení s gastroodpadem, které ocení jak vedoucí zařízení společného stravování, tak Vy jako zřizovatelé těchto institucí. Inspirujete se také příklady z dobré praxe.

Dozvíte se:

  • Co je gastroodpad?
  • Proč může být nebezpečný?
  • Co se nesmí?
  • Jak nejlépe zacházat z gastroodpadem?
  • Příklady dobré praxe

 

kompostovani gastrodpadu elektricky komposter jrk

Vedoucí kuchařka v MŠ Dukovany a GG-02

Zůstaňte informovaní

o aktualitách ze světa odpadového hospodářství

 

  • nejnovější informace z odpadové legislativy
  • inspirativní příklady z regionů
  • rady a tipy pro efektivní odpadové hospodářství