Jak správně třídit kuchyňský odpad?
Rady a tipy | 08.06.2021
Třídíme plasty, sklo i papír, ale kuchyňský odpad stále vyhazujeme do směsného komunálního odpadu. Pojďme to změnit a naučme se, jak správně třídit kuchyňský odpad.
Češi jsou mistři v třídění, ale pokud jde o kuchyňský odpad, jeho velká část pořád končí na skládkách. Přitom ve spoustě obcí i měst už dneska najdete hnědé popelnice a pokud budete postupovat správně, nemusíte se bát nepříjemného zápachu, zahnívání ani přemnoženého hmyzu.
Začněte s vhodnou nádobou
Správné třídění kuchyňského odpadu začíná u výběru nádoby. Zapomeňte na běžný koš nebo jinou plastovou nádobu, kterou máte doma. Raději sáhněte po perforovaném košíku s víkem (ideálně 7 nebo 10 l). Proudění vzduchu snižuje vlhkost, zápach a brání vzniku plísně. Víko se postará o to, aby se vám do kuchyně nenastěhovaly octomilky.
Pořiďte si kompostovatelné sáčky
Nikdo z nás netouží po tom, aby po každém vynesení odpadků další hodinu umýval koš od zaschlých zbytků z kuchyně. Důležitou součástí koše se tak stává i sáček. Plastové pytlíky ale nechte v šuplíku, na tento odpad potřebujete speciální 100% kompostovatelné sáčky.
Tyto sáčky se rozloží, proto je můžete s čistým svědomím společně s jejich obsahem vyhodit do hnědé nádoby. Navíc jsou prodyšné, čímž brání zahnívání odpadu, odpařují výluhy na dně koše a omezují množení hmyzu, který se v kuchyňském odpadu objevuje. A na rozdíl od běžných pytlů máte jistotu, že se do kompostu nedostanou žádné mikroplasty, kvůli kterým by celé třídění přišlo vniveč.
Jak poznám kompostovatelný sáček?
- akceptují ho průmyslové kompostárny
- podíl přírodních materiálů tvoří minimálně 50 %
- jsou označeny jedním z následujících certifikátů
Vyhazujte jen to, co tam patří
Po výběru vhodné nádoby a sáčků konečně přichází na řadu samotné třídění. Stejně jako papír, plast nebo sklo, tak i třídění kuchyňského odpadu se řídí určitými pravidly a v hnědé nádobě nesmí skončit úplně vše.
Co z kuchyně patří do hnědé popelnice?
- zbytky a slupky z ovoce a zeleniny
- pečivo
- skořápky od vajec
- čaj a kávová sedlina
Co z kuchyně nepatří do hnědé popelnice?
- kosti
- zvířecí trus
- mrtvá těla zvířat
- tekuté potraviny (polévky, omáčky, mléko)
- zbytky jídel v obalu
- syrové maso a ryby
Zůstaňte informovaní
o aktualitách ze světa odpadového hospodářství
- nejnovější informace z odpadové legislativy
- inspirativní příklady z regionů
- rady a tipy pro efektivní odpadové hospodářství