Zpět na seznam článků

Jak správně třídit kuchyňský odpad?

Rady a tipy | 08.06.2021

Třídíme plasty, sklo i papír, ale kuchyňský odpad stále vyhazujeme do směsného komunálního odpadu. Pojďme to změnit a naučme se, jak správně třídit kuchyňský odpad.

Češi jsou mistři v třídění, ale pokud jde o kuchyňský odpad, jeho velká část pořád končí na skládkách. Přitom ve spoustě obcí i měst už dneska najdete hnědé popelnice a pokud budete postupovat správně, nemusíte se bát nepříjemného zápachu, zahnívání ani přemnoženého hmyzu.

Začněte s vhodnou nádobou

Správné třídění kuchyňského odpadu začíná u výběru nádoby. Zapomeňte na běžný koš nebo jinou plastovou nádobu, kterou máte doma. Raději sáhněte po perforovaném košíku s víkem (ideálně 7 nebo 10 l). Proudění vzduchu snižuje vlhkost, zápach a brání vzniku plísně. Víko se postará o to, aby se vám do kuchyně nenastěhovaly octomilky.

výběr správné nádoby na kuchyňský odpad

Pořiďte si kompostovatelné sáčky

Nikdo z nás netouží po tom, aby po každém vynesení odpadků další hodinu umýval koš od zaschlých zbytků z kuchyně. Důležitou součástí koše se tak stává i sáček. Plastové pytlíky ale nechte v šuplíku, na tento odpad potřebujete speciální 100% kompostovatelné sáčky.

Tyto sáčky se rozloží, proto je můžete s čistým svědomím společně s jejich obsahem vyhodit do hnědé nádoby. Navíc jsou prodyšné, čímž brání zahnívání odpadu, odpařují výluhy na dně koše a omezují množení hmyzu, který se v kuchyňském odpadu objevuje. A na rozdíl od běžných pytlů máte jistotu, že se do kompostu nedostanou žádné mikroplasty, kvůli kterým by celé třídění přišlo vniveč.

kompostovatelné sáčky

Jak poznám kompostovatelný sáček?

  • akceptují ho průmyslové kompostárny
  • podíl přírodních materiálů tvoří minimálně 50 %
  • jsou označeny jedním z následujících certifikátů

certifikát na kompostovatelné sáčkycertifIkát EN 13 432

certifikát OK compost

Vyhazujte jen to, co tam patří

Po výběru vhodné nádoby a sáčků konečně přichází na řadu samotné třídění. Stejně jako papír, plast nebo sklo, tak i třídění kuchyňského odpadu se řídí určitými pravidly a v hnědé nádobě nesmí skončit úplně vše.

Co z kuchyně patří do hnědé popelnice?

  • zbytky a slupky z ovoce a zeleniny
  • pečivo
  • skořápky od vajec
  • čaj a kávová sedlina

Co z kuchyně nepatří do hnědé popelnice?

  • kosti
  • zvířecí trus
  • mrtvá těla zvířat
  • tekuté potraviny (polévky, omáčky, mléko)
  • zbytky jídel v obalu
  • syrové maso a ryby

Zůstaňte informovaní

o aktualitách ze světa odpadového hospodářství

 

  • nejnovější informace z odpadové legislativy
  • inspirativní příklady z regionů
  • rady a tipy pro efektivní odpadové hospodářství