Zpět na seznam článků

Proč jsou zrovna Teplice průkopníkem v třídění kuchyňského odpadu?

Napsali o nás | 23.11.2021

Nadšení. To panuje v Teplicích půl roku po spuštění pilotního sběru kuchyňského odpadu. Výsledky projektu, který v České republice nemá obdoby, totiž předčily očekávání. Za šest měsíců se podařilo vysbírat téměř devět tun kuchyňského odpadu!

Jak to v Teplicích funguje?

Více než 300 domácností ze sedmi vytipovaných bytových domů třídí odpad, který vyprodukují v kuchyni. Zapojily se do pilotního projektu, který má ukázat, jak lze takový materiál znovu využít a zároveň snížit množství odpadu vyváženého na skládku. „Občané v domácnostech třídí zbytky z kuchyně, tedy nejen nepoužitelné části rostlin, ale i vařená jídla a zbytky živočišných produktů. Dávají je do perforovaných košíků s kompostovatelnými sáčky. Ty pak následně vyhazují do společných odvětrávaných nádob, které se sváží jednou týdně,“ vysvětluje Robin Dufek, ředitel společnosti JRK, která pilotní projekt pro Teplice navrhla i realizuje, a dodává: „Tyto odpady na sběrném místě nejdřív projdou takzvanou hygienizací, a pak se za několik týdnů přetvoří na kvalitní kompost.“

Zprávu, která se věnuje JRK a pilotnímu projektu sběru kuchyňského odpadu, najdete zde:

  • iDnes.cz

https://sdeleni.idnes.cz/ekonomika/proc-jsou-zrovna-teplice-prukopnikem-v-trideni-kuchynskeho-odpadu.A211118_105448_eko-sdeleni_hradr

Zůstaňte informovaní

o aktualitách ze světa odpadového hospodářství

 

  • nejnovější informace z odpadové legislativy
  • inspirativní příklady z regionů
  • rady a tipy pro efektivní odpadové hospodářství