Zpět na seznam článků

7denní test nádob na kuchyňský odpad

Rady a tipy | 10.10.2021

Mezi lidmi koluje spousta názorů na to, jaké používat nádoby na kuchyňský odpad. Často se setkáváme s přesvědčením, že nádoba nesmí být perforovaná a musí být pevně uzavřená, aby se do ní nedostalo nic zvenčí. Rozhodli jsme se proto zjistit, kde je pravda.

Sedm dní jsme sledovali rozkládání kuchyňského odpadu v uzavřeném kyblíku bez sáčku a v perforovaném košíku s víkem a kompostovatelným sáčkem. Porovnávali jsme přibližně 1kg vzorky se stejným složením (slupky z ovoce, zeleniny, kávová sedlina, sypaný čaj apod.). Pečlivě jsme také dokumentovali, jak se mění konzistence a hmotnost, nebo jestli se objeví hniloba a plíseň.

První den

Na začátku testování váží obsah obou nádob přibližně 1,1 kg. Košík ani kyblík nezapáchají, kuchyňský odpad je čerstvý. Některé slupky z ovoce jsme nakrájeli na menší kousky, některé jsme nechali v původní velikosti. Nádoby se během testování otevírali jen kvůli vážení a zapisování aktuálního stavu. Kuchyňský odpad se v těchto dnech nedoplňoval ani nepromíchával.

první den testování nádob na kuchyňský odpad

Druhý den

Druhý den jsme si nevšimli žádných výrazných změn. Nádoby nezapáchaly, mušek bylo minimum a neviděli jsme ani hnilobu. Hmotnost u obou nádob klesla jen minimálně.

Třetí den

Třetí testovací den už přinesl viditelnější změny. U košíku se hmotnost změnila o něco výrazněji než u kyblíku. Mušek bylo stále málo a v nádobách se neobjevovala žádná výrazná hniloba. Oproti druhému dni začal kyblík zapáchat, košík byl pořád bez zápachu a výluhů.

třetí den testování nádob na kuchyňský odpad

Pátý den

Výraznější rozdíly se ukázaly až pátý den testování. Kyblík jsme našli orosený s mírným zápachem a objevila se i plíseň. U košíku bylo víko suché, nic neteklo a jeho obsah byl sušší. Necítili jsme žádný zápach a oproti kyblíku hmotnost výrazně klesla. Od prvního dne jsme u košíku zaznamenali pokles hmotnosti o 0,11 kg, v kyblíku se váha snížila jen o 0,03 kg.

Sedmý den

Kontrola proběhla po víkendu, po dvou dnech bez otevírání nádob. Po celou dobu obě nádoby stály mimo slunce a daleko od zdroje tepla v místnosti. Kyblík oproti košíku vážil více – košík klesl na 0,88 kg a kyblík na 1,15 kg. V kyblíku jsme také našli spoustu plísně, kondenzované vody a cítili jsme výrazný zápach.

Sáček v košíku byl pořád celý a ani po týdnu se nerozpadl, dokonce udržel i menší množství výluhu z odpadu ve spodní mřížkované části.

porovnání nádob na třídění kuchyňského odpadu

Jaké jsou závěry?

Na závěr můžeme říci, že košík s kompostovatelným sáčkem má na rozdíl od běžného kyblíku několik zásadních výhod:

  • výrazně snižuje hmotnost odpadu (perforovaná stěny odpařují vodu)
  • kompostovatelný sáček je i po týdnu celý
  • použitím správných sáčků se díky prodyšnosti snižuje vlhkost o 15–30 %
  • snižuje nevyžádaný zápach, který vzniká při anaerobní aktivitě bakterií

Chcete se pustit do třídění kuchyňského odpadu? Přečtěte si náš článek, ve kterém vám poradíme jak na to, abyste nedoplatili na začátečnické chyby.

Zůstaňte informovaní

o aktualitách ze světa odpadového hospodářství

 

  • nejnovější informace z odpadové legislativy
  • inspirativní příklady z regionů
  • rady a tipy pro efektivní odpadové hospodářství