Zpět na seznam článků

První instituce v Ústeckém kraji zpracovává kuchyňské odpady ekologicky a ekonomicky.

Příklady z praxe | 25.04.2018

První instituce v Ústeckém kraji zpracovává kuchyňské odpady ekologicky a ekonomicky.

Ředitel ZŠ a MŠ v Březně u Chomutova si položil základní otázku: „Proč svážet kuchyňský odpad, když ho můžeme kompostovat?“

V polovině března letošního roku jsme se vydali instalovat elektrický kompostér  GG 02 do mateřské školy v Březně u Chomutova. Školka se může pyšnit tím, že je první institucí v Ústeckém kraji, která se rozhodla nakládat s kuchyňským odpadem ekologicky a ekonomicky, pomocí elektrického kompostéru. Tímto krokem tak opustila svoz kuchyňského odpadu certifikovanou společností, což je druhý legislativně schválený způsob nakládání s tímto typem odpadu.

Taky chcete s gastroodpadem nakládat ekologicky a ekonomicky? Klikněte ZDE.

 

 

„Zpočátku jsem tomuto „chytrému koši“ nevěřil“, přiznává ředitel základní a mateřské školy a dodává:,,naskytla se mi však příležitost, vidět kompostér v provozu na základní škole ve Velvarech. Paní vedoucí jídelny na mě chrlila samá pozitiva.“

Základní škola ve Velvarech zakoupila elektrický kompostér GG 02 přesně před rokem. „Pokud existuje zařízení, které nám kuchyňský odpad zkompostuje, je legislativně schválené, v provozu se jeví jako „blbuvzdorné“ a navíc je i ekonomicky přijatelné, tak nevidím jediný důvod, proč kuchyňský odpad složitě svážet,“ nešetří pozitivy ani pan ředitel Mgr. Michal Vlach.

Jídelnu na základní škole čeká rekonstrukce. Pan ředitel se nechal slyšet, že uvažuje o nákupu dalších dvou elektrických kompostérů i do této hromadné stravovny.

Více informací o elektrických kompostérech GREENGOOD najdete ZDE. 

Zůstaňte informovaní

o aktualitách ze světa odpadového hospodářství

 

  • nejnovější informace z odpadové legislativy
  • inspirativní příklady z regionů
  • rady a tipy pro efektivní odpadové hospodářství