Zpět na seznam článků

Z obědů a svačinek se stává hnojivo

Příklady z praxe | 05.04.2017

Zbytky ze školní jídelny či nedojedené svačiny školá- ků už nekončí v koši. Alespoň ne na Základní škole jazyků v karlovarské Libušině ulici, kde spustili pilotní projekt na umístění kompostéru do jídelny.

KARLOVY VARY

Zbytky ze školní jídelny či nedojedené svačiny školáků už nekončí v koši. Alespoň ne na Základní škole jazyků v karlovarské Libušině ulici, kde spustili pilotní projekt na umístění kompostéru do jídelny. Z nevyužitého jídla se tak v Karlových Varech stává hnojivo. Pokud se novinka osvědčí, získají elektrický kompostér všechny školy ve městě. Celkem dokáže stroj zpracovat až 82 kilogramů zbytků denně, k tomuto maximu se ale škola ani nepřibližuje. „Vše je to o tom, jaké jídlo v daný den uvaříme. Například pokud jsou řízky s bramborami, je zbytků tak okolo 20 kilogramů s tím, že zbudou většinou jen brambory. Na druhou stranu víme, že na- šim malým strávníkům moc nejedou luštěniny. To se pak pohybujeme i okolo 40 kilogramů zbytků za den,“ uvedla hlavní kuchařka jídelny Alena Fridelová. Pokračovat v čtení ZDE

Zůstaňte informovaní

o aktualitách ze světa odpadového hospodářství

 

  • nejnovější informace z odpadové legislativy
  • inspirativní příklady z regionů
  • rady a tipy pro efektivní odpadové hospodářství